Huurcontract winkelruimte opstellen

Hulp nodig?
  Advies op Maat

  Duidelijk en Transparant

  Vaste Tarieven

  Wanneer je een bedrijfsruimte wil verhuren die voor het publiek toegankelijk is, is een huurcontract winkelruimte (290 huurregime) van toepassing. Hierin vermeld je de rechten, plichten en afspraken voor beide partijen. Een huurovereenkomst winkelruimte geeft duidelijkheid bij conflicten en de nakoming van afspraken. Je doet er verstandig aan om dit direct door een advocaat huurrecht te laten opstellen of te controleren, zodat je kostbare fouten voorkomt en exact weet waar je staat. Op winkelruimte is namelijk veel zogenaamd ‘dwingend recht’ van toepassing, waardoor wat in de huurovereenkomst wordt vermeld lang niet altijd geldig is.

  De duur van een huurcontract voor winkelruimte is verschillend. Vaak kiezen partijen voor 5 + 5 jaar, maar er zijn situaties waarbij een kortere duur van bijvoorbeeld 2 jaar gewenst is. Een kortere huurperiode geeft meer flexibiliteit, maar kent ook meer juridische valkuilen. Zo is het niet ongebruikelijk dat een contract na 2 jaar geruisloos overgaat in een 5 jaar contract, waar een verhuurder niet altijd op bedacht is. Dit zorgt vaak voor complicaties, bijvoorbeeld als de verhuurder het pand ondertussen al aan een andere partij heeft verhuurd.

  Advies nodig of benieuwd wat voor jouw situatie van toepassing is? Vermijd onnodige risico’s en kies voor hoogwaardige rechtshulp van Wieringa Orange, een label van Wieringa Advocaten. Wieringa Advocaten is één van de oudste advocatenkantoren van Amsterdam en staat al meer dan 65 jaar bedrijven, (overheids)instellingen en particulieren bij in hun juridische handel en wandel.

  Huurovereenkomst winkelruimte opstellen

  Online zijn diverse aanbieders van standaard templates en gratis voorbeelden te vinden. De ervaring leert dat hiermee de vaak een solide basis voor problemen in de toekomst wordt gelegd, omdat niet aan alles is gedacht, onbewust het verkeerde recht wordt toegepast of er ruimte is gelaten voor kostbare conflicten.

  De kosten gaan in dit geval dan ook voor de baten uit; kies voor zekerheid en laat een huurcontract winkelruimte opstellen door een specialist. Zo weet je zeker dat aan alles is gedacht.

  Vaste onderdelen

  Een goed huurcontract winkelruimte is maatwerk. Toch zijn er een aantal vaste onderdelen die wij altijd verwerken in een overeenkomst. Denk hieraan als jij toch zelf aan de slag gaat met de huurovereenkomst:

  • Persoonsgegevens van de huurder en verhuurder
  • Adres en een omschrijving van het bedrijfspand
  • Toepasselijk juridisch regime
  • Bestemming van de gehuurde ruimte
  • Duur van de huurovereenkomst (5+5 of korter dan 2 jaar)
  • de huurprijs met eventuele bijkomende kosten en de wijze van betaling
  • de afspraken over de huurverhoging
  • de hoogte van de borg
  • de datum waarop het huurcontract ingaat
  • de afspraken over onderhoud en herstel
  • de afspraken rondom verlenging en beëindiging van het contract

  Huurcontract winkelruimte opzeggen

  Er zijn drie manieren om een huurovereenkomst winkelruimte vroegtijdig te beëindigen. Als gezegd is het verstandig om je opzeggingsmogelijkheden altijd te laten toetsen door een huurrechtadvocaat. Een aantal regelmatig voorkomende manieren en redenen voor opzegging zijn;

  • Wanneer je dit in samenspraak beslist en tot een akkoord komt.
  • Opzegging met inachtneming van de wettelijke opzeggronden en in de huurovereenkomst gemaakte afspraken;
  • Opzegging op basis van ongeoorloofde praktijken, zoals een huurachterstand, criminele activiteiten of overlast.

  Interesse?

  Als vaste partner voor (overheids)instanties, bedrijven en particulieren kennen wij de wet- en regelgeving omtrent huurovereenkomsten als geen ander. Neem bij vragen gerust vrijblijvend contact op.

  Wieringa Orange is een label van Wieringa Advocaten. Wieringa Advocaten is één van de oudste advocatenkantoren van Amsterdam en staat al meer dan 65 jaar bedrijven, (overheids)instellingen en particulieren bij in hun juridische handel en wandel.

  Wieringa Orange

  Wieringa Orange

  Label van Wieringa Advocaten

  Een van de oudste advocatenkantoren van Amsterdam.

  info@wieringa-orange.nl
  +31 (0)20 624 6811